11/3/07

Infart Agut de Miocardi: Coses que hem de saber


Què és l’infart?

L’infart de miocardi o el s’anomena habitualment atac cardíac, succeeix quan una artèria coronària es bloqueja i no subministra al muscle del cor (el miocardi és una de les seves parts) l’oxigen suficient. Aquestes artèries són les encarregades de proveir al cor la sang rica en oxigen, que es necessita per a que el muscle cardíac es contregui i enviï en cada contracció la sang que demanda la resta del nostre cos. Si el teixit muscular del cor no rep oxigen comença a morir. Així el teixit s’estripa i produeix l’infart. Si bé aquesta obstrucció és la causa més comuna, existeixen altres que poden causar el mateix efecte. Per exemple: la cocaïna, anèmia severa, espasme dels vasos sanguinis, etc. La mort del muscle del cor pot resultar en debilitament (fallida cardíaca congestiva), dany en les vàlvules cardíaques i en sons irregulars del cor (arítmia).

Símptomes de l’atac cardíac

Els signes de l’atac cardíac poden ésser difícils d’identificar. Molta gent no els reconeix tot i estar patint un atac. El temps que passi fins a rebre tractament, pot ser la diferència entre la vida i la mort. Poden presentar-se de moltes maneres, però hi ha un signe típic: un fort dolor en el pit que amb freqüència es radia cap al braç o el muscle esquerra. Altres símptomes són: debilitat, vertigen, desmai i o marejos. És a dir, recordi que l’atac cardíac no sempre presenta dolor en el pit.

“L’angina pectoris” o angina de pit, és el terme mèdic que defineix una sensació de dolor, de trobar-se pesat, coïssor o opressió en el pit, darrera l’estèrnum. L’angina succeeix quan el muscle del cor no rep momentàniament l’oxigen necessari, per un estretament temporal de les artèries coronàries (vasos que porten oxigen al cor). Una causa d’això pot ser: exercici físic o una situació d’estrès, on el cor demana més oxigen del que les artèries poden subministrar. Un ràpid tractament de l’angina de pit pot prevenir l’atac cardíac.

Què hem de fer si apareixen els símptomes?

Assegui’s o fiqui’s al llit. Truqui urgentment al metge o als serveis sanitaris (recordi emergències 112 o 061), mai, en cap cas pensi: “això em passarà” o “no és res”. No determini vostè si està patint o no un infart, deixi que ho faci el metge, i recordi, els símptomes poden ser vagues i confoses.

El temps es vital per el tractament d’aquest quadre. Les persones que han estat diagnosticades i tractades pel deu cardiòleg, poden portar píndoles de nitroglicerina de les que en podran fer us, segons el que li ha indicat el seu metge. Aquesta droga eixampla els vasos sanguinis i d’aquesta manera permet que arribi al cor l’oxigen que li manca. En aquests casos, no condueixi el seu cotxe per anar al centre hospitalari, lloc on l’atendran. Es tracta d’actuar amb calma però amb rapidesa, dons el temps serà clau per que els danys siguin els menor possibles. Si tardem molt, les lesions poden ser permanents arribant fins i tot a la mort.

L’important és la prevenció

Aquesta és la filosofia de la medicina actual. Existeixen moltes i variades recomanacions per tractar de millorar la qualitat de vida i prevenir així, els problemes cardíacs.

El colesterol és necessari per a la vida, però si la quantitat en la sang es inadequada, es diposita a les artèries del cor, produint un tap placa d’ateroma) que ens pot dur a l’infart. Per això, el control dels nivell és bàsic.

Fumar augmenta 2,5 cops els risc d’atac cardíac... i aquí queda, no faré més comentaris. Només afegir, que les dones que fumen, tenen un risc superior al dels homes.
La pressió arterial alta, o hipertensió, per molt temps ha estat una causa provada de coronariopatía. Reduint la pressió arterial directament es redueix el risc coronari.

La inactivitat física, és en realitat la quarta causa més important de cardiopatia. La pràctica d’esport de forma regular disminueix la risc.

La obesitat està relacionada amb la hipertensió, la diabetis, els nivells de colesterol anormals i la manca d’exercici. Totes contribueixen a un major risc.

Si bé, l’alcohol en quantitats baixes produeix un efecte favorable, una ingesta de grans dosis pot elevar la pressió arterial i desencadenar batecs del cor irregulars i danyar el muscle cardíac.

Mireu, el llistat de recomanacions és llarg, però podem concloure-ho amb que l’atac cardíac és quelcom seriós, i que probablement no ens avisarà abans de presentar-se. Per això si fa molts temps que no enam al metge, no estarà de més fer-se un control, sobre tot si estem dins d’algun dels grups de factor de risc anteriorment esmentats. No dubtem consultar al metge, ell sabrà el que ens convé.