9/7/07

El llamp

Espectacular fotografia efectuada per Kane Quinnell

Dies enrere, llegíem com un llamp havia ferit de gravetat a una dona de 22 anys mentre passejava per la platja. Malauradament aquesta dona moria, dies més tard, a causa de les ferides produïdes per la descàrrega elèctrica sobre el seu cos.

Què és un llamp?

Podem definir-lo com una descàrrega d’electricitat estàtica acumulada en un núvol sobre la terra. Es produeix de forma violenta alliberant llum i energia elèctrica. Aquesta càrrega es va acumulant a través de la continua fricció dels cristalls de gel que en ell es troben.

Arribat a aquest punt, quan un núvol es troba carregat d’electricitat estàtica tendeix a descarregar-se allà on pot. Recordeu el que passa amb l’electricitat estàtica en un dia sec?. En apropar-nos a un objecte metàl·lic salta, una guspira emetent un soroll i fins i tot provocant-nos una mica de dolor

Dons, el mateix fa un núvol, en trobar-se carregat d’electricitat estàtica, té la necessitat de descarregar-se. Habitualment ho fa a través d’un llampec, de forma violenta.

El perill dels llamps

Cada any moren o són ferides per culpa dels llamps unes 2000 persones. El llamp ens pot fer mal a través de quatre processos bàsics:

-Descàrrega directa
-Cremades
-Ona de xoc
-Descàrrega elèctrica indirecta

Habitualment cauen i solen ser mortals en alta muntanya, sobretot a l’estiu. No és tant corrent a la platja i a ciutat, les antenes, parallamps i edificis els dissipen sense masses conseqüències.

Com ens protegim

En primer lloc no hem d’utilitzar aparells elèctrics i/o electrònics: telèfon mòbil, GPS, emissores, etc.

Ens allunyarem d’elements metàl·lics, si en duem a sobre els deixarem.

Baixarem de la muntanya

Intentarem posar-nos en llocs tancats. El cotxe pot servir, tot i que no hem de tocar cap element metàl·lic conductor.

Recordeu: Generalment el perill comença quan cau el primer tro i dura fins una hora després d’haver caigut el darrer llamp o tro.